Gipsplaten monteren

Gipsplaten monteren

Gipsplaten bevestig je met gipsschroeven op en houten of en metalen regelwerk. Gipsplaten zijn 60 cm breed en moeten, voor een mooi eindresultaat ook in het midden vastgeschroefd worden. We plaatsten daarom de regels op 30 cm hartafstand. Voor een wandregelwerk neem je balkjes van 50×75 mm of speciaal voor gipswanden bestemde U-profielen. Volgens doe-het-zelfder Sjonnie kan je dit best duidelijk eerst uittekenen alvorens te beginnen plaatsen!

Gipsplaten monterenWelke schroefmaat

Gipsplaten zijn er in diktes van 9,5 en 12,5 mm. Meestal volstaan voor het gipsplaten monteren gipsschroeven van 25 mm lengte. De 35 mm gipsschroeven gebruik je bij het bevestigen van gipsplaten van 12,5 mm dikte op een houten regelwerk. Gipsschroeven zijn zelfborend. Je hoeft de metalen profielen dus niet voor te boren, dat bespaart je weer een boormachine!

Bevestigen van de gipsplaat

Gipsplaten snij je op de kartonkant af met een stanleymes. Het gips breek je voorzichtig door. Houdt tijdens het gipsplaten monteren de platen stevig tegen het regelwerk gedrukt en schroef ze met een onderlinge schroefafstand van 25 cm vast op de ondergrond. Laat de schroeven per plaat met elkaar verspringen. Om brokkelen van de gipsplaat te voorkomen blijf je met je schroef minimaal 1 cm uit de kant. Schroefgaten werk je tenslotte af met plamuur en schuurpapier.

Gipsplaat monteren

Eén reactie

  1. Bedankt voor de heldere informatie over gipsplaten monteren. Wij willen op zolder graag twee slaapkamers voor onze kids maken, maar we zijn er nog niet over uit of we voor een gipsmuurtje of voor systeemwanden willen gaan. Het is in ieder geval goed om te weten dat er speciale gipsschroeven bestaan, dat klinkt handig! We duiken er nog eens verder in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *